Biografi

Biografi:

Maria Solheim (1982) vokste opp i Øksnes, en liten fiskerikommune i Nordlands havgap. Hun er yngst i en stor søskenflokk på syv, og fattet tidlig interesse for å skrive.

Som ung tenåring fikk Maria journalistjobb i flere lokalaviser, var aktiv i et regionalt skriveprosjekt for ungdom ledet av blant andre Lars Saabye Christensen og hun vant også to nasjonale skrivekonkurranser i regi av NRK og TV2. Da Maria var 15 år gammel begynte hun å lage musikk ved hjelp av farens gamle nylongitar. Som ved et lykketreff hørte en gjennomreisende musiker Maria den dagen hun hadde sin første offentlige opptreden, og et musikalsk samarbeid begynte.

Maria fikk platekontrakt som 17-åring og flyttet til Oslo etter endt skolegang. Debutplaten Barefoot kom i 2001, til svært gode kritikker fra et samlet pressekorps. Den første platen tok Maria med utenfor Norges grenser, og en aktiv turnévirksomhet begynte. Hun varmet opp Rockefeller for Suzanne Vega, og deltok med musikken sin på flere TV-program, både i Norge og i Tyskland. Både Marias andre og tredje plate fikk spellemannsnominasjoner, og ved sin fjerde utgivelse i 2006 hadde hun turnert, gitt ut musikk og spilt konserter rundt om i Asia, USA og Europa. Maria var da 24 år. Etter flere år med aktiv turnévirksomhet og massiv oppmerksomhet valgte Maria en pause fra offentligheten. Hun studerte litteratur, jobbet med jord og gjenbruk og fikk barn.

Maria Solheim har fått flere oppdrag som illustratør, og i 2006 gav hun ut en egen bok med enkle dikt og tegninger «Den lille kaosboken». I perioden 2006 – 2012 var hun også fast essayist i avisen Vårt Land.

I 2008 deltok Solheim på Kronprinsesse Mette Marits salmeplate «Sorgen og gleden», og i 2009 gav hun ut singelen «Rom For Alle» som lå flere uker på VG-listens førsteplass for solgte singler. Denne singelen mottok også en platina.

Marias femte soloalbum kom i 2012, seks år etter hennes fjerde utgivelse og i 2013 mottok hun Statens kunstnerstipend for sin låtskriving. Solheim inngikk et samarbeid med NRK Super i 2012, og skrev flere sanger for barnekanalen. Samarbeidet førte til et fast samarbeid med tidligere NRK Super profil Silje Sirnes Winje. Duoen gav ut sin første barneplate i 2016 og i 2020 mottok de Spellemannspris for sin andre utgivelse «Bråkebøttebaluba».

Maria gav ut sitt sjette soloalbum i 2018, «Stories of New Mornings». De siste årene har Maria hatt aktiv konsertvirksomhet både i Norge og i Tyskland. I 2019 var hun låtskriver og artist på EP-en «Blåtoner», et samarbeid med artistene Ole Børud og Lewi Bergrud. Trioen gjorde over 20 konserter sammen vinteren 2019, og flere av låtene fra albumet ble radiolistet på NRKs radiokanaler. Maria Solheim jobber for øyeblikket med sitt syvende soloalbum med forventet utgivelse i 2021.

Spesielle, historiske øyeblikk i Marias musikalske historie:

Opptreden i D.K.H Prinsesse Ingrid Alexandras dåp (2004) og konfirmasjon (2019) med salmen «Jeg er i Herrens hender»

Deltagelse under Rosemarkeringen på rådhusplassen (2011) med sangene «Barn av regnbuen» og «Mitt lille land»

Utmerkelser:

Spellemannsvinner i kategorien barnemusikk for «Bråkebøttebaluba»

Statens kunstnerstipend (ettårig arbeidsstipend) 2019

Tonostipend (2019),

Tekstforfatterfondet stipend (2019),

Komponistenes Vederlagsfond stipend (2019)

Statens kunstnerstipend (ettårig arbeidsstipend) 2013

Tekstforfatterfondet stipend (2011)

Platinaplate for singelen «Rom for alle» (2009)

Spellemannsnominasjoner av platene «Behind Closed Doors» (2002) og «Frail» (2003)

Diskografi:

2020: May you have/Midt I alt, EP (trinity music/the fuel music)

2019: Blåtoner, EP (Grammofon)

2019: Bråkebøttebaluba (KKV)

2018: Stories of new mornings, (KKV)

2016: Kaptein Snabelbæsj og hjertetyven (KKV)

2012: In the deep, (UNIVERSAL distribusjon)

2009: Rom for alle (singel, utgitt av kirkens bymisjon)

2006: Will there be spring, (KKV)

2004: Frail, (KKV)

2002:Behind Closed Doors (KKV)

2001: Barefoot (KKV)

Andre prosjekter:

Plateinnspillinger Maria Solheim har medvirket på :

2012: Lillepri, sanger fra NRK Super

2013: ”Aura”, Possession, (Benea Reach)

2008: “Sorgen og gleden” (Kronprinsesse Mette- Marits utvalgte salmer) KKV

2008: ”Reason”, Alleviat, (Benea Reach) 

2006: ”Keep coming around”, Reasons to hang around, ( Minor Majority)

2005: “On a Bridge Between Clouds”, On a Bridge Between Clouds ( Mujaji )

2005: ”Swung 2 Lo” og ”Golder trumpets, Silver saxophones”, 11-22,  (The Loch Ness Mouse)

2004: ”Kind of Cold”, I Met the Music ( Meister )

2004: “Funeral class one” og “Angels calling”, White diary (Silver)

2003: ”Paradigms”, Synergy ( Extol )

2003: “Jeg er i Herrens hender” og “Sangen om gleden”, Salmer for Gud og hvermann (Diverse artister)

2002: “Helt perfekt”, Bagateller ( Folk & Røvere )

2002: «Hvor er Gud når solen slukner», Stolpesko (Frelsesarmeen)