Hjem

Velkommen!

Maria Solheim er en nordnorsk låtskriver og artist. Hun ble oppdaget som 15-åring og spilte inn sitt første egenkomponerte album som 18-åring. Siden da har hun gitt ut ytterligere 5 soloalbum og har turnert rundt i hele verden med sine vare og lune indiepop-sanger. Maria har sunget i kongelig konfirmasjon og dåp, på skoler og i fengsler, i store kulturhus og på små tyske puber.  I musikken balanserer hun mellom det skjøre og det sterke, angsten og tryggheten, tro og tvil.  Maria er flere ganger spellemannsnominert for sin musikk og tekstene hennes spiller på nervestrenger som vi alle har i oss.

 

Snart er det advent!

Jula nærmer seg og det er på tide å finne frem den utrolig koselige vinter EP-en til Blåtoner. Laget av Maria Solheim, Ole Børud og Lewi Bergrud.

 

VI VANT SPELLEMANN!!!

For en utrolig stor glede, ære, pære… vi mangler ord <3 Nå håper vi å kunne komme oss ut og spille, så snart det bare lar seg gjøre. Ta vare på hverandre så lenge!

 

Biografi

Biografi:

Maria Solheim (1982) vokste opp i Øksnes, en liten fiskerikommune i Nordlands havgap. Hun er yngst i en stor søskenflokk på syv, og fattet tidlig interesse for å skrive.

Som ung tenåring fikk Maria journalistjobb i flere lokalaviser, var aktiv i et regionalt skriveprosjekt for ungdom ledet av blant andre Lars Saabye Christensen og hun vant også to nasjonale skrivekonkurranser i regi av NRK og TV2. Da Maria var 15 år gammel begynte hun å lage musikk ved hjelp av farens gamle nylongitar. Som ved et lykketreff hørte en gjennomreisende musiker Maria den dagen hun hadde sin første offentlige opptreden, og et musikalsk samarbeid begynte.

Maria fikk platekontrakt som 17-åring og flyttet til Oslo etter endt skolegang. Debutplaten Barefoot kom i 2001, til svært gode kritikker fra et samlet pressekorps. Den første platen tok Maria med utenfor Norges grenser, og en aktiv turnévirksomhet begynte. Hun varmet opp Rockefeller for Suzanne Vega, og deltok med musikken sin på flere TV-program, både i Norge og i Tyskland. Både Marias andre og tredje plate fikk spellemannsnominasjoner, og ved sin fjerde utgivelse i 2006 hadde hun turnert, gitt ut musikk og spilt konserter rundt om i Asia, USA og Europa. Maria var da 24 år. Etter flere år med aktiv turnévirksomhet og massiv oppmerksomhet valgte Maria en pause fra offentligheten. Hun studerte litteratur, jobbet med jord og gjenbruk og fikk barn.

Maria Solheim har fått flere oppdrag som illustratør, og i 2006 gav hun ut en egen bok med enkle dikt og tegninger «Den lille kaosboken». I perioden 2006 – 2012 var hun også fast essayist i avisen Vårt Land.

I 2008 deltok Solheim på Kronprinsesse Mette Marits salmeplate «Sorgen og gleden», og i 2009 gav hun ut singelen «Rom For Alle» som lå flere uker på VG-listens førsteplass for solgte singler. Denne singelen mottok også en platina.

Marias femte soloalbum kom i 2012, seks år etter hennes fjerde utgivelse og i 2013 mottok hun Statens kunstnerstipend for sin låtskriving. Solheim inngikk et samarbeid med NRK Super i 2012, og skrev flere sanger for barnekanalen. Samarbeidet førte til et fast samarbeid med tidligere NRK Super profil Silje Sirnes Winje. Duoen gav ut sin første barneplate i 2016 og i 2020 mottok de Spellemannspris for sin andre utgivelse «Bråkebøttebaluba».

Maria gav ut sitt sjette soloalbum i 2018, «Stories of New Mornings». De siste årene har Maria hatt aktiv konsertvirksomhet både i Norge og i Tyskland. I 2019 var hun låtskriver og artist på EP-en «Blåtoner», et samarbeid med artistene Ole Børud og Lewi Bergrud. Trioen gjorde over 20 konserter sammen vinteren 2019, og flere av låtene fra albumet ble radiolistet på NRKs radiokanaler. Maria Solheim jobber for øyeblikket med sitt syvende soloalbum med forventet utgivelse i 2021.

Spesielle, historiske øyeblikk i Marias musikalske historie:

Opptreden i D.K.H Prinsesse Ingrid Alexandras dåp (2004) og konfirmasjon (2019) med salmen «Jeg er i Herrens hender»

Deltagelse under Rosemarkeringen på rådhusplassen (2011) med sangene «Barn av regnbuen» og «Mitt lille land»

Utmerkelser:

Spellemannsvinner i kategorien barnemusikk for «Bråkebøttebaluba»

Statens kunstnerstipend (ettårig arbeidsstipend) 2019

Tonostipend (2019),

Tekstforfatterfondet stipend (2019),

Komponistenes Vederlagsfond stipend (2019)

Statens kunstnerstipend (ettårig arbeidsstipend) 2013

Tekstforfatterfondet stipend (2011)

Platinaplate for singelen «Rom for alle» (2009)

Spellemannsnominasjoner av platene «Behind Closed Doors» (2002) og «Frail» (2003)

Diskografi:

2020: May you have/Midt I alt, EP (trinity music/the fuel music)

2019: Blåtoner, EP (Grammofon)

2019: Bråkebøttebaluba (KKV)

2018: Stories of new mornings, (KKV)

2016: Kaptein Snabelbæsj og hjertetyven (KKV)

2012: In the deep, (UNIVERSAL distribusjon)

2009: Rom for alle (singel, utgitt av kirkens bymisjon)

2006: Will there be spring, (KKV)

2004: Frail, (KKV)

2002:Behind Closed Doors (KKV)

2001: Barefoot (KKV)

Andre prosjekter:

Plateinnspillinger Maria Solheim har medvirket på :

2012: Lillepri, sanger fra NRK Super

2013: ”Aura”, Possession, (Benea Reach)

2008: “Sorgen og gleden” (Kronprinsesse Mette- Marits utvalgte salmer) KKV

2008: ”Reason”, Alleviat, (Benea Reach) 

2006: ”Keep coming around”, Reasons to hang around, ( Minor Majority)

2005: “On a Bridge Between Clouds”, On a Bridge Between Clouds ( Mujaji )

2005: ”Swung 2 Lo” og ”Golder trumpets, Silver saxophones”, 11-22,  (The Loch Ness Mouse)

2004: ”Kind of Cold”, I Met the Music ( Meister )

2004: “Funeral class one” og “Angels calling”, White diary (Silver)

2003: ”Paradigms”, Synergy ( Extol )

2003: “Jeg er i Herrens hender” og “Sangen om gleden”, Salmer for Gud og hvermann (Diverse artister)

2002: “Helt perfekt”, Bagateller ( Folk & Røvere )

2002: «Hvor er Gud når solen slukner», Stolpesko (Frelsesarmeen)

Musikk

Soloalbum 2001-

Illustrasjonsfoto: Jana Legler

 

Barefoot, 2001 (KKV)

Behind Closed Doors, 2002 (KKV)

Frail, 2004 (KKV)

Will there be spring, 2006 (KKV)

In the deep, 2012 (Membran)

Stories of new mornings, 2018 KKV

En liten personlig bonus:

«Ei Kvinnehand», 2017, SINGLE (KKV)

Hør låten på Spotify

Video

Fra Stories of new mornings (2018)

 

Live from Hamburg (2018):

Too many days (Frail)

The snow has killed  (Frail)

Where do people go feat. Olove (Will there be spring)

 

A hidden pearl from 2003, Folk og Røvere feat. Maria Solheim : Helt perfekt

Konserter

Konserter vinteren 2020: